Richard Stallman u Mostaru

Richard Matthew Stallman je kontroverzni američki haker i programer, poznat kao tvorac GNU ideje, osnivač Free Software Foundationa, aktivist slobodnog softwarea, te tvorac najpoznatije license za slobodni software GNU GPL. Čvrsto se odlučio suprostaviti, u to vrijeme, novonastalnom trendu. A to je software koji se plaća. Dao je poticaj slobodnom kodu, ne samo kao programer, nego i pravno, filozofski te medijski. Dobitnik je velikog broja prestižnih nagrada i 7 počasnih doktorata. Također se smatra jednim od 5 najpriznatijih hakera/programera svih vremena.

Predavanje koje je držao u Mostaru se odvijalo u prostorijama Fakulteta Informacijskih Tehnologija u Mostaru. Predavao je puna dva sata, nakon toga je odgovarao na pitanja. Pričao je općenito o Free Software Foundationu, besplatnom softwareu. Tvrdi da sve velike kompanije softwarea (Microsoft, Apple, Adobe…) imaju u svom softwareu instalirane tzv. Backdoor-e. Kroz koje proizvođači istog softwarea mogu upravljati određenim djelovima proizvoda. Također je spomenuo da sadašnje distribucije linuxa nisu 100% besplatne. Jer u raznim distribucijama imaju programi koji nisu besplatni. Zamolio nas je na pravimo razliku između linuxa i GNU-a, te da besplatne operativne sisteme nazivamo GNU/Linux ili GNU+Linux. Rekao je da ljudi često smatraju Free Software i Open Source sinonimima, što ustvari nije tačno. Open Source je pokret koji je nastao nešto poslije GNU-a, i potpuno je različit pokret.

Ukratko, Richard Stallman je veoma harizmatična ličnost, dobar govornik i čovjek prije svega. Jednostavno živi svoj san.