Windows 7 Tips and Tricks

Smanjite “naslage”

Windows je prepun efekata koje zauzimaju dragocjene sistemske resurse bez velike koristi za korisnika. Ako isključite neke od njih, Windows može da preusmjeri resurse na mnogo korisnije aktivnosti,recimo za izvršavanje vaših aplikacija.

U Windows 7 prvo što možete da uradite po pitanje resursa je da iskljucite Aero, da biste oslobodili sistemsku memoriju i procesorsku snagu. To će te uraditi na sljedeći način: Pritisnite Desktop/Radnu Površinu desnom tipkom miša, i izaberite Personalize, potom jednostavno izaberite temu Windows 7 Basic.

Zaustavite aplikacije koje zauzimaju memoriju

Polsije instaliranja programa na računar, trebalo bi da provjerite koje aplikacije rade u pozadini i time usporavaju sistem. Postoje aplikacije koje su projektovane tako da se aktiviraju prilikom startanja Windowsa da biste s njima povezane programe mogli da učitate brže. Problem je u tome što one neprestano rade u pozadini. Kako da odredite koje će se aplikacije paliti prilikom staranja Windowsa?

Evo kako: Pritisnite Start, u polje ‘Search programs and files’ unesite msconfig i pritisnite Enter. U prozoru System Configuration izaberite tab/kraticu Startup. Sad jednostavno treba da označite ono što želite da se pokreće ili ne pokreće prilikom startanja sistema i kliknete na OK.

Održavanje dobrih perfomansi

Da bi vaš sistem bio brz, povremeno obrišite sadržaj direktorijuma C:WindowsTemp. Učinite to neposredno po podizanju operativnog sistema, ili čak u Safe Mode-u, da biste bili sigurni da ćete izbrisati sve nekorištene datoteke. Preporučujem vam da ne koristite ugrađenu Windows funkciju za uklanjanje aplikacija. Umjesto toga, upotrijebite besplatan software Revo Uninstaller ili CCleaner, jer ovi programi uklanjaju aplikacije tako što koriste njihove podrzaumijevane rutine za deinstalaciju, i istovremeno skreniraju sistem i Registry u potrazi za svim preostalim tragovima uklonjene aplikacije.

U sljedećem članku ću Vam dati par savjeta kako da urbrzate vašu mrežu.

Do čitanja