Tabovi u Windows 7

Naletih na zanimljiv programčić koji pravi tabove u Windows Exploreru. Odmah sam ga instalirao i testirao, a pritom i napisao mali review. Možda nekome bude od koristi ovaj programčić.

WindowsTabs je program koji vam omogućava da Windows Explorer organizujete u tabove. U svojoj Free Trial verziji omogućava pravljenje maximalno 3 taba. Kupovinom license, koja košta 19$, nemate nikakvih limita što se tiče pravljenja tabova.

Nakon instalacije WindowsTabs po defaultu doda tabove na sve prozore. To ćete primjetiti ako npr. uđete u Computer.

Jednostavnim prevlačenjem drugih prozora/tabova jedan na drugi spajate tabove u jednu cjelinu (sjetite se da u Free Trial verziji možete napraviti samo grupu od po 3 taba).

I tako na kraju Windows Explorer dobijete u Chrome-like izdanju. Switchanje među tabovima radite uz pomoć tipki Alt+strelica lijevo ili desno (ovo se može promijeniti), ili naravno klikanjem.

Konfiguracija programa je prilično jednostavna. Sam program nema nepotrebnih stvari. Radit će i bez ikakve dodatne konfiguracije ono za šta je namijenjen.

Opcije za podešavanje ima tek nekoliko. U Filtering tabu možete odabrati na kojim prozorima će se prikazivati, ili se neće prikazivati tabovi. Za primjer sam uzeo ne prikazivanje Internet Explorera, jer on već sadrži tabove.

Shortcuts tab služi za odabir kombinacije tipki s kojim se switchaju tabovi. U Advanced tabu imate samo 3 opcije, pomoću kojih možete odrediti da li će se svi grupisani zabovi prikazivati kao zasebne ikone u taskbaru ili ne. Također možete sakriti tabove koji nisu aktivni ili minimizirani.

Zaključak

Ako imate potrebu za tabovima i u Windows Exploreru onda je ovaj program prilično dobra solucija. Ograničenje od po 3 taba je minus, ali zato u free verizji nema nikakvih reklama ili sl. Lično nemam neke potrebe za ovim. Ustvari, možda bi se i mogao nekad iskoristiti. Recimo radite nešto s više Excel/Word fileova, jednostavno sebi napravite tabove i posao odradite brže.

Sve u svemu program je lagan, radi svoj posao u pozadini i ne zahtjeva neka posebna podešavanja. Testirajte ga :)