Uvod u svijet Oblaka

Cloud (obak) computing je koncept podjele software-a koji koristi Internet kao platformu. Cloud u ovom slučaju predstavlja sam Internet. Omogućava da aplikacije i dokumenti iz bilo kojeg dijela svijeta budu pohranjeni i čuvani na određenim serverima. Ova vrsta web bazirane usluge nas oslobađa kupovanja stalno novih računara i software-a. Pristup Cloud Computing podacima odvija se putem Internetskih preglednika (browsera), ili aplikacija predviđenih za to.

Slijede neke od prednosti Cloud Computinga.

Niski troškovi

Za Cloud Computing vam ne treba jak računar. Kada koristite web bazirane aplikacije, vašem računaru ne treba velik hard disk, mnogo memorije, prejak procesor. Čak vam neće trebati ni CD/DVD rom. Sve što vam treba imate “u oblaku”

Smanjeni troškovi software-a

Umjesto da kupujete skupe softverske programe, možete dobiti većinu onoga što vam je potrebno besplatno. (kao što je Google Docs suite.)

Update-i software-a

Druga prednost vezana uz sofware i prednost Cloud Computinga je da više ne morate brinuti o update-u sofware-a, a to može donijeti uštedu dodatnih troškova. Update web baziranih aplikacija, odvija se automatski i dostupni su vam idući put kada se prijavite na Cloud Computing. Ukratko, kada pristupite web baziranoj aplikaciji, dobiti će te najnoviju verziju bez da platite ili preuzmete nadogradnju što umanjuje troškove bandwitha (promet interneta).

Kompitabilnost formata dokumenata

Ne morate brinuti o dokumentima koji su stvoreni pomoću aplikacija instaliranih na vašem hard disku da li će biti kompatibilni s drugim korisnicima. Nema nekompatibilnih formata kada dijelite dokumente i aplikacije u “oblaku”.

Neograničen prostor za pohranu

Cloud computing nudi gotovo neograničen prostor za pohranu podataka. Vaš računar koji možda trenutno ima 160 GB hard diska je ništa u odnosu na milione gigabajta dostupnih u oblak tehnologiji.

Univerzalan pristup dokumentima

Došli ste kući s posla i shvatili da vam je ostao važan dokument u uredu? To nije problem s Cloud Computingom, jer nije potrebno nositi svoje dokumente sa sobom tj. pohraniti ih na USB stick. Umjesto toga, oni ostaju u oblaku, i možete im pristupiti od kuće ili sa bilo kojeg drugog mjesta. Sve što vam je za to potrebno je računar sa pristupom na Internet.

Neovisnost

Konačno, ovo je krajnja prednost Cloud computinga – promjena računara, vaše postojeće aplikacije i dokumenta prate vas kroz oblak.

Idući put će biti više riječi o vrstama “oblaka”, i kakav je Cloud Computing po pitanju sigurnosti.

Do čitanja