Mala upustva za prvu pomoć (prvi dio)

Vaš računar je možda dizajniran da učini vaš život lakšim, ali često ti isti računari imaju dosta problema. Danas ću pisati o najčešćim problemima, i kako da ih se rješite :)

Ova lista problema svakako nije kompletna, i uvijek bi trebali imati instaliran neki antivirusni software i firewall, i svakako redovno raditi backup svojih podataka. A ako trenutno imate problem pogledajte listu koja slijedi:

Računar neće da starta Windows

Prvo pokušajte sa Safe Mode-om

Prilikom paljenja mašine pritisnite tipku F8 kako bi ušli u Safe Mode. Ako uspijete ući u Windows u Safe Mode-u, problem je vjerovatno u driverima za grafičku karticu, ili imate neke spyware programe na vašem računaru.

Safe Mode ne pomaže

Ako ne možete pristupiti Windowsu ni iz Safe Mode-a, onda iskoristite Startup Repair alate, kojima možete pristupiti iz Safe Mode menija. Ili možete jednostavno ubaciti Vaš instalacioni Windows CD/DVD-a, gdje ćete izabrati Repair opciju. Ako Vam prilikom paljenja na ekranu stoji poruka ‘bootmgr is missing’, popravićete to komandom bootrec /fixboot. Koju upisujete u Command Promt, koji ste pozvali pomoću instalacionog Windows CD/DVD-a.

Blue Screen Of Death (BSOD)

Ako vam se sistem ruši s vremena na vrijeme, pri čemu se pojavljuje BSOD, prvo što morate da uradite jeste isključite automatsko restartovanje računara nakon BSOD-a. Sljedeće što trebate raditi jeste zapisati error poruku BSOD-a i zatim je upisati u Google, i tražiti rješenje :) I to je zaista najbolja solucija, jer ima dosta različitih BSOD errora.

Kod Windows 7 skoro pa uvijek BSOD prouzrokuju problemi sa driverima i hardware-om. Kada saznate koji driver pravi probleme, jednostavno uđite u Safe Mode i izbrišite ili uprgade-ate isti.

Ništa nije pomoglo?

Ako Vam ovo ništa nije pomoglo, i nemate backup podataka. Ubacite neku live linux distribuciju, spasite podatke i reinstališite sistem.

Računar je usporio

Provjerite Task Manager

Prva stvar koju će uraditi svaki ‘geek’ kad mu uspori računar, jeste ulazak u Task Manager, da bi vidio koje aplikacije i koji procesi uzimaju najviše CPU-a ili memorije. Kada nađete aplikacije koje Vam ‘gutaju memoriju’ najbolje bi bilo da ih odma ‘ubijete’.

Deinstalirajte sporni software

Kada ste ubili aplikacije i procese koji vam gutaju CPU i memoriju, vrijeme je i da ih reinstalirate. Najbolje bi bilo da to odradite pomoću nekog software-a predviđenog za to. Kao npr. Revo Uninstaller ili PC Decrapifier, koji će uredno obrisati aplikacije bez ostavljanja bilo kakvih tragova.

Očistite računar

Očistiti računar je zaista lako. Taj posao možete odraditi prilično dobrim alatom, zvanim CCleaner. Čak ga možete podesiti da sam vrši ‘cleaning’ jednom sedmično.

Provjerite ima li virusa ili spyware-a

Obavezno treba skenirati računar nakon što Vam isti uspori. Preporučujem besplatni Microsoft Security Essentials.

Koristite Advanced Tools u Windows 7

Windows 7 ima jako dobar skupa alata za ‘rad s problemima’. Oni se nalaze u Control Panelu. Do njih ćete doći ulazkom u Control Panel, pa zatim na Performance Information And Tool -> Advanced Tools. Ovdje se nalazi mnogo solucija u rješavanju određenih problema.

Ugasite nepotrebne startup aplikacije

O ovome sam pisao u članku Windows 7 Tips and Tricks, podnaslov Zaustavite aplikacije koje zauzimaju memoriju.

Toliko za sad. U drugom djelu ovih malih upustava ću pisati o problemima sa internet konekcijom i o čišćenju virusa i spyware-a.

Do čitanja :)