Mala upustva za prvu pomoć (drugi dio)

Prošli put sam pisao o nekim najčešćim Windows problemima, i njihovom rješavanju. Predlažem da prvo pročitate taj članak, naravno ako to već niste uradili. Slijedi drugi dio:

Internet je spor ili ne otvara stranice

Ping komanda

Ako imate problema sa konekcijom, trebali bi prvo provjeriti da li ste uopšte konektovani. To Vam je najlakše uraditi s ping komandom. Stisnite windows tipku i upišite cmd. Otvoriće se command promt u koji ćete ukucati npr. ping www.google.ba da vidite ima li bilo kakvog odziva (eng. response).

Spor odziv stranice (eng. response time)

Nekad problem nije konekcija prema internetu, nego spor odziv prema stranici koju želite posjetiti, ili je do browsera. Ako koristite Internet Explorer, možete resetovati postavke kako bi riješili problem. Ako koristite Firefox, pogledajte ovo upustvo, ili jednostavno vratiti defaultne postavke.

Ne load-a uopće stranicu

Ako neku specifičnu stranicu neće uopšte da prikaže, možete na ovoj stranici provjeriti da li je stranica nedostupna samo vama ili još nekome.

Računar je pretrpan virusima

Računar može ući u Windows

Skeniranje računara nikad nije loša ideja, posebno ako se ‘borite’ s zaraženim računarom. Najbolje bi bilo da pokrenete računar u Safe Modu, i iz njega pokrenete skeniranje.

Ako je problem SpyWare, prvo bi trebali pokrenuti SuperAntiSpyware, pa nakon toga MalwareBytes, da očisti moguće zaostatke.

Računar ne može ući u Windows

Ako se Windows ne starta radi infekcije, vjerovatno jedino rješenje je da formatirate disk i instalirate Windows nanovo. Možete ubaciti neku Live Linux Distribuciju kako bi sačuvali podatke.

To bi bili neki najčešći problemi s kojim se korisnici susreću. Ako Vi imate neki specifičniji problem slobodno ga navedite u komentaru, pa ćemo ga pokušati riješiti :)

Do čitanja