Some Google Chrome Tips & Tricks

Kako je Google Chrome postaje sve popularniji, odlučio sam se da Vam predstavim par tipova i trikova, koji će vaše surfanje internetom učiniti ugodnijim i bržim.

Otvaranje više stranica pri Startupu

Umjesto homepage-a pri Startupu Chrome-a možete otvoriti više stranica. Da bi dodali stranice idite na ‘francuski ključić’ u desnom gornjem uglu Chrome-a, zatim na Options, i pod Basic tabom označite Open the following pages. Kada kliknete na Add vidjećete listu zadnje otvaranih stranica. Jedna opcija je da tako dodate stranicu, a druga je da ručno ukucate URL stranice.

Sljedeći put kad otvorite Chrome, stranice će se također odmah otvarati.

Pinovanje Tabova

Ako koristite neku stranicu ili servis veoma često (nonstop), možete ‘zakačiti’ istu u Chromu. Tad će se tab automatski smanjiti, ostavljajući tim više prostora za ostale tabove. Pinovani tabovi također ostaju pri idućem dizanju Chrome-a.

Da uradite ovo jednostavno kliknite desnim klikom miša na tab koji želite ‘zakačiti’, i odaberite opciju Pin tab.

Pretvorite svoje omiljene stranice u ‘Desktop Appove’

Jedna od mnogih opcija da pristupite svojim omiljenim stranicama je da istu pretvorite u ‘Desktop App’.

Ovako ćete napraviti desktop app željene stranice. Morate biti na željenoj stranici, zatim idite na ‘francuski ključić’, pa Tools i Create application shortcuts. Prikazat će vam se prozorčić, gdje će vam ponuditi da ‘skraćenicu’ napravite na Desktopu, u start meniju, ili da je ‘prikačite’ na Taskbar. Izaberite šta od navedenog želite, pa Create.

Ako ste odabrali opciju Desktop, na desktopu će se pojaviti ikona stranice.

Duplim klikom na ikonu će se otvoriti poseban prozor, naravno s stranicom od koje ste napravili desktop app.

Ikonice bez teksta u Bookmarks Bar-u

Želite da vam Bookmarks Bar bude pregledniji? To možete veoma lako postići, i to na sljedeći način. Desnim klikom miša kliknite na željeni bookmark i odaberite opciju Edit, zatim obrišite sadržaj kolone Name, i to je već to.

Kalkulator u Adress Baru

Adress Bar u Chromu ne služi samo za ukucavanje stranica, sa njim možete također računati. Jednostavno kucajte operacije koje želite i Chrome će vam izbaciti rezultat.

Svakako ima još mnogo tipova i trickova, ali to ćemo ostaviti za neku drugi put.

Do čitanja